Mange flyktninger og innvandrere i Norge får en jobb. 69 prosent er ute i arbeidslivet. Men 40 prosent er overkvalifisert til den jobben de gjør. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fra 2021.
Samtidig er det også svært mange innvandrere som ikke får jobb i Norge.
Både myndigheter og organisasjoner engasjerer seg for å forsøke å gjøre noe med dette. En debatt på Arendalsuka belyste problemet enda mer.
– Det det viktigste vi gjør, er å ha en målsetting at alle skal komme ut i jobb. Det betyr ikke at vi klarer at alle kommer ut i jobb. Men det må være et mål for jobben vi gjør, sier Nancy Herz. Hun er statssekretær og jobber Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Martha Rubiano Skretteberg er general-sekretær i Caritas Norge. De jobber blant annet med å hjelpe innvandrere med integrering. Og å få seg en jobb. De hjelper dem også med å lære norsk.
– Hva er de en største utfordringene for å få innvandrere og flyktninger i jobb?
– Det er veldig sammensatt. Jeg mener at kompetanse er veldig viktig, sier hun til Klar Tale.
Kompetanse handler om hva folk er utdannet som, har kunnskap om eller ting de mestrer å jobbe med.
– Å styrke deres kompetanse vil være avgjørende. Mange klarer ikke å møte det som arbeidslivet krever. Og selvfølgelig så er det viktig å kunne norsk, sier Skretteberg.
Hun mener likevel det er viktig å få innvandrerne inn i jobb. Selv om de ikke har akkurat den kompetansen som er nødvendig der, akkurat da.
– For dem vil det være en mulighet for å få arbeidstrening. Og å få en fot inn i arbeidslivet. Så kan de bruke den erfaringen for å bygge opp en karriere, sier hun.
Faten Lubani er prosjektleder i Globale Sandefjord. Der samarbeider næringsliv, NAV og organisasjoner. Slik får de flere innvandrere i jobb.
Hun mener det viktigste vi kan gjøre for at innvandrere skal få jobb, er å finne ut hva folk kan.
– Hva har du med i bagasjen? Hva har du gjort før? Hva kan du fra før. Og hvordan kan vi legge til rette for at du skal få brukt det? spør hun.
Lubani mener kartleggingen bør skje når folk kommer.
– Det viktigste er å ikke ta drømmene til folk. Folk skal ha ambisjoner på egne vegne, sier hun.

Skretteberg i Caritas Norge forteller at det er en utfordring at mange som har jobb, er overkvalifisert.
– Det er et nederlag. Det taper vi enormt på i samfunnet økonomisk.
Hun mener det burde settes inn tiltak for å greie å få dem i riktig nivå i jobben.
– Det er demotiverende når de gjør en jobb som de egentlig er overkvalifisert til. Der har vi en jobb å gjøre, mener hun.
Statssekretær Herz sa i debatten at hun har lyttet til innspill om misforhold mellom kompetanse og jobb.
– Jeg tenker at det må vi ta med oss inn i politisk arbeid, sier hun.
– Det å komme ut i jobb, er viktig for å bygge nettverk. Men Herz innrømmer at det må mer til.
– De må oppleve at jobben er meningsfull. Og at en får utvikle seg selv, sier Herz.
Skretteberg mener at de som ansetter folk, må ta mer ansvar.
– Jeg tror det mangler vilje hos en del arbeidsgivere. De ser ikke verdien innvandrere og flyktninger har for bedriften. Og det er faktisk et problem. De må gi folk en sjanse. Og det har vært en utfordring i løpet av mange år, sier hun.
Skretteberg mener myndighetene må gjøre noe. Og ting må skje mye raskere og effektivt enn før. Hun viser blant annet til at Norge trenger flere som jobber innen helse.
– Hvordan kan vi best mulig måte på kortest mulig tid får dem ut i jobb? Mange får ikke brukt kompetansen de allerede har. Det skjer fordi det blir for byråkratisk, sier hun.
Frivillige organisasjoner har vist at det er mulig å bruke kompetansen til innvandrere og flyktninger, mener hun. Det vil Norge tjene på.
– Er norske myndigheter for trege?
– Jeg synes det er behov for mer engasjement fra politisk side. Har de vilje til å sette i gang flere tiltak, så er det mulig å gjennomføre. Det gjør de i andre land, sier hun.
Fakta: Kompetanse og innvandrere
- Fire av ti innvandrere er overkvalifisert i jobbene sine
- Mange får ikke brukt det de kan.
- Organisasjonen Caritas Norge er blant dem som jobber med å få flere i arbeid.
---