Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Colombias president får fredsprisen

Folket i Colombia har allerede sagt nei til fredsavtale. Likevel får president Juan Manuel Santos årets Nobels fredspris.

– Jeg er uendelig og helhjertet takknemlig for denne prisen, sier Juan Manuel Santos, ifølge nyhetsbyrået NTB. Han er president i Colombia. 

Fredag ble det kjent at han får årets Nobels fredspris. Santos får prisen for å ha jobbet for å få slutt på krigen i landet. Colombia har hatt krig i mer enn 50 år. Regjeringen og geriljagruppa FARC har kjempet mot hverandre. De siste seks årene har vært forhandlinger for å få en slutt på krigen. Norge og Cuba har hjulpet til i samtalene.

I september ble partene enige om en fredsavtale. Den skulle godkjennes av folket i en avstemning søndag. Men et knapt flertall sa nei til avtalen. De synes den ikke er god nok. 

Nå håper Santos at folk som er skeptiske til fredsavtalen, vil støtte det videre arbeidet for fred.

– Da kan vi vinne den aller viktigste prisen: Fred i Colombia, sier president Santos. 

Dette er også målet til Nobelkomiteen i Norge. Det er de som deler ut prisen.

– Flertallet av velgerne i Colombia sa nei til fredsavtalen. Men betyr ikke at fredsprosessen er død. Nobelkomiteen legger vekt på at president Santos nå inviterer til en bred nasjonal dialog som kan bringe fredsprosessen videre. Også motstanderne av fredsavtalen har ønsket en slik dialog. Komiteen håper at alle parter vil ta ansvar og delta i fredssamtalene på en god måte, sier Kaci Kullman Five ifølge avisa VG. Hun er leder av Nobelkomiteen.