Norge

Færre ID-tyverier

Over 100.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri i løpet av de to siste årene. Det er færre enn tidligere år.

ID-TYVERI: De siste to årene har det blitt færre ID-tyverier. At flere bruker totrinns-bekreftelse når de logger inn kan være en årsak.
Publisert Sist oppdatert

På de fleste bankkort, førerkortet og i passet står fødsels-nummeret ditt. Det kalles også person-nummer. Det er elleve siffer. Person-nummeret brukes blant annet for å opprette bankkonto og telefon-abonnement. Svindlere kan ta opp lån eller kjøpe ting hvis de får tak i person-nummeret ditt. Det kalles ID-tyveri.

I løpet av de siste to årene har over 100.000 nordmenn opplevd ID-tyveri. Det er færre enn tidligere år.

Det viser en undersøkelse fra Norsk senter for informasjons-sikring (NorSIS) og Skatteetaten.

Undersøkelsen viser at 2,5 prosent har opplevd at andre har misbrukt deres identitet for å gjøre noe ulovlig. Tidligere har gjennomsnittet vært på cirka 3,7 prosent. Det betyr at det er cirka 50.000 færre som har opplevd ID-tyveri de siste to årene.

Det mest vanlige ID-tyveriet er at andre har kjøpt en vare i deres navn på internett. 21 prosent har svart at noen har kjøpt en vare i butikken i deres navn. 13 prosent sier at andre har utgitt seg for å være dem i sosiale medier.

Ole Anders Ulsrud er seniorrådgiver i NorSIS. Ulsrud sier at nedgangen kan skyldes bedre sikkerhet og bruk av BankID.

– Vi tror at de viktigste årsakene også er at flere bruker totrinns-bekreftelse ved innlogging. Det gjør det langt vanskeligere å misbruke andres identitet på sosiale medier og lignende steder. Det sier Ole Anders Ulsrud i NorSIS.

I undersøkelsen sier 37 prosent at de bruker totrinns-bekreftelse der det er mulig. Det er flere enn for to år siden.

Totrinns-bekreftelse er et ekstra sikkerhets-nivå for innlogging på en konto. Da logger du inn med passordet ditt. I tillegg får du en kode på telefonen.

Totrinns-bekreftelse gjør kontoen din sikrere. Det er fordi det hindrer andre å logge inn på din konto. Selv om en fremmed har fått tak i passordet ditt. Det skriver nettsiden nettvett.