Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skal sjekke barnas språk

Regjeringen vil at barnehager skal teste språket til alle treåringer. Da kan de som har problemer få hjelp tidlig.

Mange barn snakker ikke godt nok norsk når de begynner på skolen. Mange får spesiell undervisning i norsk. Det gjelder to av tre elever som har utenlandsk bakgrunn. 

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil gjøre noe med dette problemet. Hun vil at alle barn som går i barnehage skal testes i språk. Barna skal testes når de er tre år. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Må sendes i barnehage

Når barna har blitt testet, kan de som har problemer med språket få hjelp. Det kan skje allerede mens de går i barnehagen. Da vil færre trenge spesial-undervisning når de begynner på skolen.

Hvis foreldre ikke vil at barna skal testes, kan de si nei.

- Men vi regner med at opplegget vil bli så bra at alle sier ja, sier Halvorsen.

Halvorsen sier at alle skal testes. Det gjelder ikke bare de som ikke er norske. Noen barn som har norske foreldre, har også problemer med språket. Men hun er spesielt opptatt av å teste de som ikke er norske. Det er fordi det er mange flere innvandrer-barn som ikke snakker godt norsk. Det sier Halvorsen til nettavisen dagsavisen.no.

LES MER HER: – Innvandrer-barn må i barnehage

Når barnehagen ser at noen barn ikke er så flinke i språk, kan de lage aktiviteter. Aktivitetene kan hjelpe for å gjøre språket bedre.

- De kan for eksempel lese høyt for barna. De kan også bruke lek hvor barna lærer språk. Det sier Halvorsen til