Sport

Jansrud er «kongen av Kvitfjell»

Kjetil Jansrud vokste nærmest opp i bakken på Kvitfjell. Der har han vunnet sju ganger i verdenscupen.

Kjetil Jansrud sitter avslappet og ser ut av vinduet. Han ser mot bakken der han la grunnlaget for å bli en alpinist i verdens-toppen: Kvitfjell.

Han kjenner hver krik og krok, hver bulk i underlaget. Og bakkens små og store hemmeligheter. Det var her drømmer ble til virkelighet. Det skjedde da han tok karrierens første seier i verdenscupen i 2012. Men det har ikke kommet av seg selv. Han har brukt mye tid i denne bakken.

– Jeg har brukt mine tusen timer her. Og vel så det, sier Jansrud til nyhetsbyrået NTB.

Han vokste opp på Gålå i Innlandet. Han ble tidlig interessert i alpint. Som åtteåring så han heltene suse i mål fra målområdet i Kvitfjell. Det skjedde under De olympiske leker (OL) i 1994.

Noen få år senere begynte han selv å trene i OL-bakkene.

– Jeg husker alle turene hit da jeg var liten, sier han. Han tar oss med tilbake. Til alle de gangene de kjørte hjemmefra etter at leksene var gjort.

– 40 minutters kjøretur. Vi var her en halv time før heisen åpnet. Og så var vi her til en halv time etter at heisen stengte. Tre ganger i uken, pluss hver helg, forteller Jansrud.

Han har brukt flere tusen timer på trening. Nå har han blitt «kongen av Kvitfjell». Ingen har vunnet her flere ganger enn Jansrud.

Karrierens første seier i verdenscupen kom nettopp her. Det skjedde i 2012. To år senere vant han både utfor og super-G.

Etter det har han vunnet hvert eneste år i Kvitfjell. Unntatt i fjor. Det har blitt til sammen sju seirer og flere pallplasser.

Men det er bare så langt. Han har et ønske om å forbedre rekorden. Slik at ingen andre noensinne tar den.

– Man blir jo gira på å gjøre rekorden enda bedre.

Klarer han å forbedre sin egen rekord? Det får vi svar på lørdag og søndag. Lørdag er det utfor, og søndag super-G.

Siste utgave

På forsiden nå