Tema

Vil du ha disse som nabo?

De er stygge, ødelegger naturen og bråker, raser kritikerne. Men vindmøllene kommer.

Bilde 1 av 3

– Vi følger spent med, sier Per Hanasand til Klar Tale. Han er styreleder i Den Norske Turistforening (DNT). Organisasjonen er opptatt av å bevare naturen.

Hvor passer det å ha vindmøller på land i Norge? Det får vi vite 1. april. Regjeringen har bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å lage en plan.

Oljelandet Norge vil satse mer på vindkraft. Vinden hjelper til med å gjøre verden renere. Vind blir aldri brukt opp, slik som olje. Vindkraft er snillere mot miljøet.

Men vindmøllene er ikke velkomne overalt.

– Vi i DNT er ikke imot vindkraft. Vi trenger renere energi for å bli mer miljøvennlige. Men det finnes andre løsninger. Det haster ikke med å bygge vindmøller, mener Hanasand.

Det finnes store muligheter i vannkraftverk som allerede er bygget. Det går også an å ha vindmøller på havet, sier han.

I Hordaland har kampen startet. De kan få en stor samling av vindmøller. Folk går på tur i området. Det lokale turlaget protester mot vindmøllene.

Regjeringen håper den nye planen for vindkraft fører til mindre konflikter.

– Jeg tror folk vil protestere i lokalmiljøene likevel, sier Hanasand. Nå blir skjebnen til naturen avgjort. Urørt natur kan snart bli en sjelden ting, mener han.

I fjor produserte norske vindmøller mer kraft en noensinne. Den kunne gi nok strøm til 240.000 familier, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det kommer til å bli flere av dem framover.

Vindmøller er stygge. De bråker og ødelegger naturen. Dette er noe av det kritikere mener.

På Jæren i Rogaland blåser det godt. Hå kommune har mange vindmøller. Snart kommer det enda flere. Ordfører Jonas Skrettingland synes ikke at vindmøllene er stygge.

– Folk var skeptiske til vindmøller her også. Nå tror jeg at folk er blitt vant til dem, sier han til Klar Tale.

Høg-Jæren Vindpark åpnet i 2011. Den har 32 vindmøller. Folk kan se dem overalt, ifølge ordføreren.

– Du kan se vindmøllene over hele Jæren. Jeg så dem til og med fra Stavanger, sier Skrettingland. Stavanger ligger mellom 4 og 5 mil unna.

Kommunen tjener noen millioner kroner på vindmøllene. I starten skaper vindparkene også jobber for lokale bedrifter. Nå tror han at kommunen har nok vindmøller.

– Jeg forstår at noen synes at vindmøllene er skjemmende. Samtidig vil jeg ikke si at naturen blir ødelagt av vindmøller. De kan tas bort, og veier gror igjen med tiden, sier han.