Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Colombia våkner opp til fred

Mandag er den første dagen på 52 år med fred i Colombia.

Mandag er en spesiell dag i Colombia. Landet kan feire at det er fred mellom regjeringen og FARC-geriljaen. Krigen har vart i 52 år. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– 29. august starter en ny tid i Colombia. Vi har lagt bort våpnene. Krigen med FARC er over, skriver Juan Manuel Santos på nettsamfunnet Twitter. Han er president i Colombia.

I forrige uke ble partene enige om en avtale om fred. Det skjedde på Cuba. Norge har hjulpet til i forhandlingene i flere år. Avtalen om fred skal også godkjennes av folket. Det vil bli holdt folke-avstemning 2. oktober.

Søndag kveld sa lederen for FARC-geriljaen at skulle være våpenhvile for alltid.

– Jeg beordrer alle våre krigere å legge ned våpnene. Og avslutte fiendtlighetene mot den colombianske staten fra midnatt, sa Rodrigo Londoño i en pressemelding.

Geriljaen skal levere våpnene sine til FN dersom folket støtter avtalen. Totalt 260.000 personer har blitt drept i krigen. I tillegg er 45.000 savnet og 6,9 millioner mennesker har flyktet fra hjemmmene sine. FARC er ikke den eneste væpnede gruppene i landet. Fortsatt finnes det flere aktive væpnede grupper i landet.