Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Politiker vil ha liste over jøder

Lederen for Ungarns tredje største parti vil at regjeringen skal lage en liste. Det er over jøder som «er en trussel mot landets sikkerhet».

Marton Gyongyosi leder Jobbik. Det er Ungarns tredje største parti. De er langt til høyre i politikken. Nå vil han at regjeringen skal lage en liste. Det er over jøder han mener er trussel for landet. Jødiske organisasjoner er opprørte, skriver nyhetsbyrået NTB.

Gyongyosi mener en slik liste er nødvendig. Årsaken er den spente situasjonen etter israelske angrep i Gaza. Han mener at også medlemmer av nasjonal-forsamlingen må med på listen.

Forslaget blir fordømt av både organisasjoner og enkelt-personer. Mange mener han bare sier dette for å prøve å skaffe seg mer støtte. Det er før valget i 2014.

– Jeg overlevde holocaust. Det er drapene på jøder i konsentrasjons-leire under andre verdenskrig. For folk som meg fører forslag som dette til stor frykt. Det er selv om han bare sier det for å prøve å få flere stemmer. Det sier Gusztav Zoltai, leder for landets største jødiske organisasjon.

Mellom 500.000 og 600.000 ungarske jøder ble drept under andre verdenskrig. Ifølge enkelte anslag kom én av tre jøder som ble drept i leiren Auschwitz, fra Ungarn.