Kultur

Vil bevare Picasso og Y-blokka

Regjeringen vil rive Y-blokka i regjerings-kvartalet. Den har kunst av Pablo Picasso og Carl Nesjar. Mandag vil en folkeaksjon protestere mot riving.

Y-blokka i regjerings-kvartalet i Oslo ble skadd av bomben 22. juli 2011. Den har pynt av de kjente kunstnerne Pablo Picasso og Carl Nesjar. I fjor bestemte regjeringen at bygget skal rives. Mandag vil en folkeaksjon protestere. Musikeren Lars Lillo-Stenberg vil være med på markeringen.

Regjeringen har bestemt at Høyblokka skal få stå. Men de sa i fjor at de ville ha mer plass rundt den. Derfor ville de rive Y-blokka.

- Vi er opptatt av å ha større rom for et godt, grønt og åpent regjeringskvartal. Det er vanskelig hvis vi beholder Y-blokka, sa kommunal-minister Jan Tore Sanner i fjor.

Men i forrige uke la de fram planene sine for området. Der skal det bygges høyt og tett rundt Høyblokka.

– Mange er dypt opprørt. Når de får vite hva som er planlagt, blir de forskrekket. Vi er mange som ønsker et fortsatt liv for Y-blokka. Vi ser hvilke tanker arkitekt Erling Viksjø hadde for hvordan ting skulle passe sammen i kvartalet, sier Marianne Borge til nyhetsbyrået NTB. Hun er en av dem som organiserer aksjonen.

Hun viser også til den unike kunsten inne i bygget.

– Internasjonalt er folk overrasket over at vi som kulturnasjon ikke klarer å ta vare på dette, sier hun.

To store kunstverk i Y-blokka skal kuttes ut og tas vare på. Også Riksantikvaren har tidligere sagt at byggene er bygget for å passe sammen.

I 2020 skal de starte å bygge et nytt regjerings-kvartal i Oslo. Det kan stå ferdig i 2023 til 2025. Da kan opptil 5.700 mennesker jobbe der. Regjeringen må trolig betale 15,5 milliarder kroner for byggene.

I mars skal seks grupper med arkitekter gi sine forslag til nytt regjerings-kvartal. Innen 8. mai skal det bestemmes hvilket forslag de går videre med.

LES OGSÅ: – Høyblokka bør bevares

Siste utgave

På forsiden nå