Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folkefesten kan bli borte

Vi elsker at Therese Johaug krysser mållinjen med et norsk flagg i hendene. Men vi nordmenn må ha folk fra andre land å dele opplevelsene med.

Vi heier fram norske skiløpere i Holmenkollen. Vi jubler når norske utøvere skyter til gull i stafett. Vi skriker av glede når nordmenn synger nasjonalsangen på toppen av pallen. Da er Norge gode i idrett. Og vintersport er spesielt viktig for oss.

Disse øyeblikkene blir det stadig flere av for oss som er norske. Samtidig opplever færre fra andre land denne gleden. Få andre enn nordmenn vinner i vinter-idretter. Ikke engang svenskene har klart å ta oss igjen. Eksperter advarer mot at Norge vinner igjen og igjen.

Det er flere årsaker til at Norge vinner så mye. Metodene for å avsløre doping blir bedre. Det har fjernet utøvere fra en del andre land. Interessen for noen vinteridretter krymper utenfor Norge. Færre som deltar, gir færre gode konkurrenter. Det brukes mindre penger på sporten. Færre ser TV-sendinger. Da minsker også inntektene til de som lager TV.

Vi elsker at Therese Johaug krysser mållinjen med et norsk flagg i hendene. Eller at Klæbo rykker fra folk opp bratte bakker. Men vi nordmenn må ha folk fra andre land å dele opplevelsene med. Ellers blir det slutt på både konkurranser, medaljer og folkefesten.