Leder

Må få ta nasjonal prøve med hjelp

Personer med dysleksi må få bruke hjelpemidler på nasjonale prøver. Det burde være en selvfølge.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

I flere år har organisasjonen Dysleksi Norge kjempet for elever med dysleksi. Elever med lese- og skriveutfordringer har rett til å bruke verktøy på skolen. Verktøyene er god hjelp for lesing og læring. Men de har vært ulovlige å bruke på nasjonale prøver.

Vi bruker alle ulike verktøy hver dag. Programmer på datamaskinen for å skrive en tekst eller holde på med tall. En app på telefonen for å kunne reise. Et kamera for å ta bilder eller film. Uten disse blir det umulig å gjøre jobben vår på best mulig måte. Det er nødvendige verktøy for mange.

Hjelpemidler for folk med dysleksi, er nødvendige for at elever skal lære. Det er en del av elevenes normale hverdag. Dermed er de også nødvendige for at elever med dysleksi skal få vise alt de kan. Også på nasjonale prøver.

Nå ser det ut til at Utdannings-direktoratet har lyttet. De anbefaler at det blir lov for elever med lese- og skriveutfordringer å få bruke hjelpemidler på nasjonale prøver.

Det var på tide. Men direktoratet bør tørre å love mer. Elever bør få rett på å bruke hjelpemidler hvis de selv føler at de trenger det. Og det burde være unødvendig å måtte kjempe for å få det. Det er en selvfølge.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå