Leder
Bildet er av demonstranter i Ukraina. De holder opp slagord mot Putin og Russland. Der står det at de aldri vil overgi seg, og at Donbas er Ukraina. De ønsker død over det russiske imperiet som de mener truer dem. De holder også opp et banner med bilde av Putin. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Du skal ikke stjele

Vi har alle lært at det ikke er lov å stjele. Men det bryr trolig Russlands president seg lite om.

Konflikten i Ukraina har blitt verre på kort tid. Russlands president har endret spillet.

Vladimir Putin har sagt at to regioner i Ukraina er egne land. Han sender soldater dit. Handlingen skjer etter lang tid med forsøk på en fredeligere løsning. Det han gjør, kan få store følger i Europa. Både når det gjelder samarbeid mellom land og i forsvarspolitikken.

Putin viser til historien. Han sier at Ukraina var en del av Sovjetunionen, og dermed russisk. Han bruker det som grunn for trussel om krig. Han sier de vil sende soldater til landet for fred. For Ukraina er det en fortsettelse av krigen fra 2014. Da tok Russland kontroll over Krim-halvøya, som er en del av Ukraina.

Ukraina er Europas nest største land. Ukraina har vært en del av mange land og områder gjennom flere år, blant annet Polen. Ukraina gikk ut av Sovjetunionen i 1991. Siden har det vært konflikt også mellom ulike grupper i landet. Spesielt de som støtter Russland. Men er det god nok grunn til at Russland i praksis overtar deler av et land?

Ukraina protesterer, men sier at de ikke er redde. Men hva skal Ukraina gjøre?

I virkeligheten har landet få valg. De må krige om å få beholde landet sitt. Eller de må akseptere at de mister en del av Ukraina til Russland. Hvis ikke Russland blir stoppet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har allerede bedt om støtte fra Vesten.

Land i Den europeiske union (EU) har varslet økonomiske sanksjoner. Forsvars-samarbeidet Nato vil også reagere. Foreløpig er det uklart hvordan.

Uansett utfall, vil russerne få merke det framover. For det skal ikke lønne seg å stjele. Spesielt ikke når du har varslet om det på forhånd. Og stjelingen skjer i full åpenhet.

Da må du forvente at den du stjeler fra, tar igjen. Og at målet er å få tilbake det som ble stjålet. Så spørs det om Putin har tatt for lett på hvor hardt tjuver straffes når de stjeler deler av land i Europa. Selv om landet de stjeler fra, ikke er med i Nato.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå