Leder

Må klare seg uten dronningen som veiviser

Dronning Elizabeth viste vei for britene i 70 år. Hvordan skal de klare seg uten hennes stødige råd?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Ingen kan si det er uventet når en 96 år gammel dame dør. Men det betyr ikke at det er mindre trist og vemodig. Spesielt ikke for et land som Storbritannia. De har hatt dronningen sin i 70 år. Dronning Elizabeth er den monarken i landet som har sittet aller lengst. Torsdag døde hun. Storbritannia sørger.

Dronningen har vist vei for Storbritannia. Hun har også holdt samveldet Storbritannia sammen. For dronning Elizabeth var også overhode for Samveldet av nasjoner. 14 land utenom Storbritannia.

En æra er over. Nå venter en ny framtid for britene, Storbritannia og Samveldet.

Den britiske kongefamilien har en sterk posisjon i landet. Men kong Charles III har aldri vært konge før. Han må finne sin plass i den nye rollen. Og han kommer ikke til å få 70 år på å tilpasse den.

– Jeg lover foran dere alle at hele livet mitt, enten det blir langt eller kort, så skal jeg være til tjeneste for dere og til vårt store rikes familie. Det tilhører vi alle, sa dronning Elizabeth i en radiotale. Den holdt hun da hun fylte 21 år. Få år etter var det hun som var dronning. Og hun holdt det hun lovet. Til siste slutt.

Storbritannia uten dronningen blir annerledes enn før. Og det kan komme store forandringer. Blir Storbritannias kongehus mer moderne med kong Charles? Vil land i samveldet fortsette med monarkiet? Eller vil de ut, nå som den samlende dronningen er borte?

Først må sorgen legge seg. Så må britene takle krisene som venter. Både strømkrise, krig i Europa og økonomisk nød.

Den nye kongen og en helt ny statsminister kommer til å få prøvd seg. Det er kanskje en trygghet i å vite at britene har klart seg gjennom kriser før. Men denne gangen må de klare seg uten dronning Elizabeth som veiviser.Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå