Norge

Nekter for at folk i E-tjenesten er straffet

Frode Berg sier at fire ansatte i E-tjenesten har fått en straff. Det er fordi operasjonen i Russland var mislykket. E-tjenesten sier at det ikke stemmer.

Fire ansatte i Etterretnings-tjenesten (E-tjenesten) har fått en straff etter den mislykkede operasjonen i Russland. Det sier Frode Berg til kanalen TV 2.

Straffen kalles disiplinær reaksjon. Det er ikke kjent hva straffen er. Operasjonen i Russland førte til at Frode Berg ble pågrepet i 2017. Han ble siden dømt for spionasje i Russland. Nå er han hjemme i Norge igjen.

Etterretnings-tjenesten benekter det Berg sier.

– Det har ikke forekommet disiplinære reaksjoner knyttet til denne saken, opplyser Etteretnings-tjenesten til kanalen NRK.

Fredag startet Frode Berg sitt møte med Etterretnings-tjenesten. Han skal være sammen med dem i tre dager. De skal være på et ukjent sted på Østlandet.

– Det er ikke noe jeg har fått beskjed om. Men noe som jeg ønsket selv. Det er en del opplysninger jeg har lyst til å dele med dem, sier Berg.

Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland. Det skjedde i april i fjor. I november kom han tilbake til Norge. Da hadde han vært to år i fengsel i hovedstaden Moskva. Litauen og Russland byttet fanger seg i mellom. Berg ble en del av utvekslingen. Han slapp videre straff.

Berg nektet straffskyld. Men han har innrømmet at han hjalp norsk etterretning. Han ga informasjon til norsk etterretning mens han var grense-inspektør. Det sier han til TV 2. Berg hadde jobben i over 20 år.

Siste utgave

På forsiden nå