Norge

Krever bedre ordninger for pendlerboliger

Flere politikere har fått trøbbel med Stortingets ordning med pendlerboliger. Statsminister Jonas Gahr Støre sier god kontroll er viktig for politikernes tillit.

De siste ukene har det vært mye bråk med stortings-representanter og pendlerboliger. Flere har reagert kraftig på at politikere på Stortinget har fått gratis bolig, uten at de har hatt krav på det.

Etter det ble klart at Kjell Ingolf Ropstad har brutt reglene, måtte han slutte som partileder. Senere havnet stortings-president Eva Kristin Hansen i samme situasjon. Hansen hadde pendlerbolig i tre år selv om hun hadde hus i Ski sammen med ektemannen.

Nå kan medlemmer på Stortinget som har brutt reglene, få krav om å betale tilbake penger. Det sier Stortingets direktør, Marianne Andreassen.

Frem til nå har Stortinget ikke krevd noe slik. I et nytt brev skriver Andreassen at hun ikke vil utelukke det.

Andreassen har innrømmet at reglene rundt pendlerboliger har vært uklare.

– Det er klart behov for å bedre regler, bedre kontroll, og bedre systemer. Det har ikke vært godt nok, sa hun i forrige uke.

Masud Gharahkhani fikk jobben som stortings-president etter Eva Kristin Hansen. Han har innkalt til møte på Stortinget torsdag ettermiddag. Der skal blant annet godene og ordningene til medlemmer på Stortinget diskuteres.

Rasmus Hansson (MDG) står på sitt og ber stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) gå av. 
Foto: Torstein Bøe / NTB

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de Grønne mener det er nødvendig. Han vil fjerne all tvil om at Stortinget skal ordne opp i kaoset.

– Stortinget kan ikke overlate til pressen å avsløre disse tingene, sier han.

Nå har også Skatteetaten bedt Stortinget om opplysninger. De vil ha informasjon om alle på Stortinget som har fått pendlerbolig de siste fem årene.

Statsminister Jonas Gahr Støre mener slik kontroll er viktig.

– Vi politikere er helt avhengige av tillit. Det har i høst vært mye oppmerksomhet om politikere og pendlerboliger. Derfor er det fint at Skatteetaten vil se nærmere på dette. Kontroll kan bidra til økt tillit, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå