Norge

Folk i Moss må stemme på nytt

Det er omvalg i Østfold. Det har det ikke vært på 40 år.

I høst var det lokalvalg. Folk stemte i kommuner og fylker. Men i Moss er det omvalg i dag. De skal stemme om det nye fylkestinget i Østfold.

Folk har kunnet forhåndsstemme fra mandag 13. november. Det var siste sjanse fredag 24. november.

Selve valgdagen er mandag 27. november. Det skriver regjeringen i en pressemelding.

Noen steder manglet stemmesedler under valget i høst. Dette skjedde i et valglokale i Moss. Valglokalet manglet for Industri- og Næringspartiet (Inp). Dette er et brudd på valgloven. Derfor er det omvalg.

Det er 40 år siden det sist var omvalg i Norge. Det sier valgforsker Bernt Aardal til avisa Aftenposten. Det skjedde sist i 1983. Da gjaldt det kommunene Beiarn og Torsken.

Det kan bli vanskelig å få folk til å stemme på nytt, sier Aardal til avisa.

– Velgerne har nok lagt dette valget bak seg. Det kan bli krevende å få dem til urnene en gang til, sier han til Aftenposten.

Det var en menneskelig feil som skjedde i stemmelokalet i høst. Nå har Moss kommune gått gjennom alle rutiner på nytt. Det sier Therese Evensen til nyhetsbyrået NTB. Hun er kommunikasjons-sjef i Moss kommune.

9.9451 mennesker har stemt på forhånd. Det er nesten 23 prosent av de som kan stemme i Moss. Det er over all forventning, sier Evensen til NTB.Siste utgave

På forsiden nå