Valg2023

Kjemper om makta i de store byene

De siste stemmene telles. Forhandlingene er i full gang. Hvem får makta i de store byene?

Høyre er blitt størst i landet. De fikk flest stemmer i lokalvalget. Høyre har gjort det bra i mange kommuner. Mens Arbeiderpartiet gjør det dårligere enn før.

Hva skjer nå?

Oslo

I Oslo fikk Høyre flest stemmer. Raymond Johansen leder byrådet i Oslo i dag. Han er fra Ap. Byrådet er Oslos regjering. Mens bystyret er mer som et storting.

Nå tar trolig Eirik Lae Solberg fra Høyre over. Høyre fikk 32,6 prosent av stemmene i Oslo. Høyre er ikke stort nok til å styre alene. De må samarbeide med andre. Sammen med partnere kan de skaffe flertall i bystyret. Siden skal det dannes et byråd som kan styre.

– Jeg erklærer nå valgseier til borgerlig side. Vi vil diskutere med de andre borgerlige partiene, sa Solberg til nyhetsbyrået NTB natt til tirsdag.

Venstre har samarbeidet med Høyre i Oslo før. De fikk 9,1 prosent av stemmene.

– Vi ønsker å sitte i byråd med Høyre. Og gjerne med Miljøpartiet De Grønne (MDG), sier Grunde Almeland til avisa Aftenposten. Almeland leder Oslo Venstre.

Men MDG vil ikke sitte i byråd med Høyre. Høyre vil heller ikke samarbeide med MDG, sier Solberg til avisa.

Bergen

I Bergen er Høyre blitt størst. Ap har styrt Bergen i åtte år. Nå tar Christine Meyer fra Høyre gjerne over. Men også der skal de forhandle med andre.

Noen stemmer gjenstår å telle. Venstre er 31 stemmer unna å kapre et mandat fra Høyre. Det kan endre resultatet etter valget. Det skriver avisa Bergens Tidende.

Hvis det skjer, kan Arbeiderpartiet skaffe seg flertall.

Meyer har møtt de andre partiene på borgerlig side tirsdag. Høyre har snakket med Kristelig Folkeparti (KrF), Venstre og Fremskrittspartiet. Men de må få støtte fra minst ett parti til for å få flertall. Det skriver Bergensavisen.

Trondheim

I Trondheim er ikke resultatet klart ennå. Både Høyre og Ap prøver å sikre seg flertall i bystyret. Senterpartiet (Sp) kan være den som avgjør, skriver NTB.

Høyre fikk 29 prosent av stemmene i Trondheim. Mens Ap fikk 24,2 prosent. Men Ap har et lite flertall sammen med Sosialistisk Venstreparti (SV), MDG og Sp.

Men Sp åpner for å samarbeide med Høyre. Det skriver avisa VG. Sp mangler 137 stemmer for å vinne et mandag fra SV.
Mer fra Valg2023

Siste utgave

På forsiden nå