Norge

Dette synes folk om kostrådene

De nye kostrådene har vært på høring. Rådene har fått mange innspill i år.

Helsedirektoratet har kommet med råd om hva nordmenn bør spise. De kalles «Kostråd for god helse og gode liv».

Mange har kommet med sine meninger. Kommuner, fylkeskommuner og forskere har alle vært enige om én ting. Hvorfor er det ingen råd om alkohol?

Forbrukerrådet foreslår at vi får egne råd om drikke. Det kan ta for seg vann, juice, kaffe og alkohol. Legeforeningen savner også råd om alkohol.

Helsedirektoratet skal nå vurdere tilbakemeldingene. Rådene er klare til 15. august.

105 privatpersoner har også sendt inn innspill. Det er overraskende, sier Lina Granlund til nyhetsbyrået NTB. Granlund jobber i Helsedirektoratet.

– Men det er også fint at så mange sender inn innspill. Vi ønsket jo engasjement rundt dette, sier Granlund.

Legeforeningen savner også egne råd til eldre. Flere i denne gruppen har sykdommer som påvirker hva de spiser. Det kan være dårlig matlyst eller vanskeligheter med å tygge maten.

Vi har nå fått færre råd enn tidligere. Nå er det kun seks råd i stedet for 12. Men mindre informasjon kan gjøre folk usikre. Det tror Universitetet i Bergen.

De mener noen punkter er uklare. Det står i rådene at rent kjøtt er én av de gode kildene til protein.

– Vi stusser på begrepet «rent kjøtt». Hva er det? Det kan også være rødt kjøtt.

Rådene sier at vi bør spise lite rødt kjøtt. Derfor kan rådene virke uklare, ifølge universitetet.

Mange vil også ha bedre råd når det kommer til hvor mye vi skal spise av hver vare. Egg blir heller ikke nevnt i rådene.

Ultraprosessert mat engasjerer. Flere vil ha egne råd som snakker om hva det er. Lurer du på hva ultraprosessert mat er?

Mange er positive til de nye rådene. Mens andre er svært negative. Noen vil ikke ha rådene i det hele tatt.

– Helsemyndigheter skal ikke gi råd. Det finnes ikke ett kosthold som passer for alle, skriver en person.

Mens andre har skrevet rett ut at de ikke ønsker å få rådene:

– Mitt innspill er enkelt: Hiv dem i søppelet.



Siste utgave

På forsiden nå