Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barn døde etter skredet

Skredet på Svalbard tok to liv. Søndag døde også et barn av skadene det fikk i snøskredet.

– Barnet døde i løpet av dagen i dag. Det døde av skadene det fikk i snøskredet, opplyser sier Marit Einejord til kanalen NRK søndag kveld. Hun er kommunikasjons-rådgiver ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

Barnet var en av fire skadde som ble fløyet til Tromsø. Det skjedde lørdag kveld. De tre andre på sykehuset der er lettere skadd.

Lørdag ble en mann funnet livløs i snøskredet i Longyearbyen. Han ble fraktet til sykehus, men legene klarte ikke redde ham. Den døde var 42 år gamle Atle Husby. Han var lærer ved Longyearbyen skole, og svært aktiv i kulturlivet i byen. Han var også far til tre små barn, skriver avisa VG.

Søndag vaiet flagget på halv stang i Longyearbyen. Folk som bor der sørger over dem som er døde og de som er skadd.

– Dette er en dag hvor flaggene er på halv stang. Dette er en stor tragedie for oss, en ulykke som berører oss alle sammen. Vi har fortsatt en uavklart situasjon, sier sysselmann Kjerstin Askholt på en pressekonferanse tidligere søndag.

Mine tanker er i denne tiden hos alle som er berørt av skredulykken på Svalbard, skriver kong Harald. Han har sendt et brev til Sysselmannen. Der takker han både nødhjelsetater og frivillige for den viktige innsatsen.

–  Min familie og jeg sender våre varmeste hilsener til dere som har mistet en kjær, dere som er blitt skadd, dere som fremdeles lever i uvisshet. Og dere som har fått hjemmet deres ødelagt, skriver kongen ifølge nyhetsbyrået NTB.

Fortsatt er 180 mennesker uten et sted å være. Ti hus og flere nabohus ble ødelagt av snømassene. I tillegg ble andre hus under fjellet Sukkertoppen og nær andre fjellsider evakuert. Folk ble vekket tidlig søndag morgen. De fikk beskjed om å pakke raskt og reise fra husene sine. Årsaken var frykt for nye skred.

Eksperter har undersøkt området der raset kom. De sjekker også andre steder i nærheten.

Skredekspert Kjetil Brattlien beskriver skadene som enorme.

– Jeg gjør meg mange tanker når jeg ser dette. En ting er at det er utrolig at det har gått så bra. Det er enorme skader. Et av husene har flyttet seg åtti meter, sa Brattlien til pressen etter undersøkelsene. Det skriver avisa Svalbardposten.

Det er fortsatt usikkert om eller når folk som måtte evakuere, kan flytte hjem igjen.

 

LES MER HER: Døde i skred på Svalbard

LES OGSÅ: Frykter nye skred

LES MER :– Begravd under halvannen meter snø