Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ekstremværet Synne kommer

Lørdag og søndag er det ventet ekstreme mengder regn i deler av Agder og Rogaland. Ekstremværet har fått navnet Synne.

I helga er det meldt masse regn på Sørlandet og i Rogaland. Ekstremværet Synne vil merkes mest i innlandet.

Det er ventet 100 til 150 millimeter regn i løpet av 30 timer. Det kommer enda mer noen steder i indre strøk. Der kan det falle 200 millimeter i løpet av samme antall timer. Lørdag er det ventet sørvestlig liten storm på utsatte steder. Og i fjellet kan det bli full storm med opptil 25 meter per sekund, ifølge Meteorologisk institutt.

– Det blir ikke like mye regn i sørlandsbyene. Men mer i heiene og dalstrøkene innenfor, forteller Terje Alsvik Walløe til nyhetsbyrået NTB. Han er statsmeteorolog.

Fredag traff stormen Helga Danmark, Sverige og Finland med kraftig vind. Det ga problemer for transport. Noen avganger med ferge fra Norge til Danmark og Sverige måtte avlyses.

Noe av uværet kunne også merkes i Norge. Ved Lista fyr ble det målt liten storm tidlig fredag morgen. Men dette uværet vil ha gitt seg når ekstremværet Synne kommer.

– Synne er ikke en del av samme værsystem. Lørdagens vær har en annen årsak. Det kommer fuktig luft fra Atlanterhavet. Den nedbøren forsterkes når den treffer land, forklarer meteorolog Walløe.

– Hele Vestlandet får nok mye regn. Men områdene der det er ventet mest, er mer begrenset. Temperaturen er slik at nedbøren også i fjellet vil komme i form av regn. Og det vil renne ned i lavlandet, sier han.

Norges vassdrags- og energi-direktorat (NVE) har sendt ut flomvarsel for Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene. For lørdag og søndag ligger den på oransje nivå. Det er det tredje av fire nivåer.

For Hordaland, Rogaland og Vest-Agder er det også sendt ut varsel om jord- og flomskred. Varselet er på oransje nivå for lørdag.

Regn og vind gir dessuten stor fare for snøskred på Vestlandet og i Vest-Agder. Folk bør ikke ferdes i områder der det er fare for skred. Graden av fare vurderes til fire av fem.