Norge

Vil snakke ungdommer fra ekstremisme

19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini håper å kunne reise rundt på videregående skoler. Hun vil forklare forskjellen på ekstremisme og islam.

Faten Mahdi Al-Hussaini er 19 år gammel. Hun håper å kunne reise rundt på videregående skoler og forklare forskjellen på ekstremisme og islam.

– Jeg ønsker å spre informasjon om hva ekstremisme er. Jeg har lyst til å gå rundt til videregående skoler og snakke om ekstremisme til ungdommer, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Mandag talte hun mot islamistgruppene Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah foran Stortinget. Nå er hun blitt kjent over hele landet. Den unge aktivisten håper hun kan nå dem som er i ferd med å bli ekstremister.

– Det er veldig viktig at vi får dem tilbake. De er nettopp hjernevasket. Vi må la dem få kunnskap om hva islam står for, sier hun.

LES MER HER: 5.000 demonstrerte mot IS

Al-Hussaini håper noen vil støtte henne og hjelpe henne. Hun trenger hjelp til å komme i kontakt med videregående skoler så hun kan komme på besøk. Hun ber blant andre statsminister Erna Solberg om hjelp. Statsministeren holdt selv tale under mandagens demonstrasjon. 5.000 mennesker var med på demonstrasjonen.

Det er ikke økonomisk støtte hun trenger, sier Al-Hussaini.

– Men det hadde betydd mer, folk hadde trodd mer på meg om andre politikere støtter meg, sier hun.

Hun er enig med lederen av Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar. I sin tale mandag sa han at vi bør snakke med ungdommer som er enige med Profetens Ummah. Flere nordmenn har reist til Syria for å kjempe i gruppa Den islamske staten. Men dem vil hun ikke snakke med.

– De er mordere og bør få samme straff som mordere får i Norge. Vi kan ikke snakke med mordere, sier Al-Hussaini. Hun sier at det blir som å snakke med Anders Behring Breivik. Han gjorde terror-angrepene 22. juli 2011.

Ikke alle islamske ledere i Norge har vært tydelige nok i å si nei til Profetens Ummah. Dette mener mange. Al-Hissaini er enig med dem. Hun ber moskeene om å ta ungdommene til seg:

– Gjør det til noe gøy. Ikke la dem bli fanget opp av radikale muslimer som hjernevasker dem.

Al-Hussainis foreldre er flyktninger fra Irak. To onkler ble drept av Saddam Husseins regime. Det har hun fortalt i flere intervjuer. Selv vokste hun opp på Tveita i Oslo.

– Jeg har kjent mange ekstreme muslimer. Jeg har hatt debatter med dem fra dag én på videregående, forteller 19-åringen.

Diskusjonen har hun fortsatt på sosiale medier. Hun forteller også at hun tidligere har vært aktiv i Sosialistisk Ungdom og i muslimske organisasjoner. Sosialistisk Ungdom er ungdoms-organisasjonen til Sosialistisk Venstreparti.

Al-Hussaini sier hun har fått mange positive meldinger på nettsamfunnet Facebook. Men hun har også fått noen hatske og truende meldinger. Men hun sier at hun ikke lar seg skremme.

LES MER HER: Trues etter demonstrasjon

– Trusler er ikke noe å frykte. Det du kan frykte er å ikke få hevet din stemme, sier hun.