Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vi skal være der for Therese

Skiløper Therese Johaug får støtte av lagvenninnene.

Skiløper Therese Johaug er tatt for doping. Det ble kjent torsdag. Langrennsløperne Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg snakket fredag med pressen om doping-saken.

– Det er helt uvirkelig. Det har vært tøft, sa Bjørgen på en pressekonferanse i Holmenkollen. Kanalen NRK var blant dem som sendte seansen direkte.

Torsdag ble det kjent at Johaug har brukt en krem på leppene. Den inneholdt et ulovlig stoff. Stoffet clostebol er regnet som doping. Det er forbudt av Verdens antidopingbyrå WADA.

– Jeg fikk kremen av legen og spurte om den stod på dopinglista. Han sa nei, forklarte Johaug.

Den norske løperen ble kraftig solbrent på leppa i august. Det skjedde på en treningssamling i Italia. Hun ringte da lege Fredrik S. Bendiksen. Hun ville ha hjelp til å behandle såret på leppa.

Johaug brukte kremen mellom 4. og. 15. september 2016. Stoffet clostebol ble funnet i en urinprøve.

Lege Fredrik S. Bendiksen innrømmer at han har gjort en feil. Han sluttet torsdag i jobben som lege for langrennsløperne.

– Det er fryktelig vondt å forstå det. Fredrik har også vært legen min. Det er menneskelig å gjøre feil, sa Bjørgen.

Hun sier at hun har fullt tillit til legene i landslaget. Men at det er utøverne som har ansvaret.

Flugstad Østberg sier at doping-saken har påvirket dem.

– Dette er en trist sak for hele laget og norsk langrenn. Det er ikke sånn vi vil at norsk langrenn skal være. Men vi skal være der for hverandre og for Therese, sa Flugstad Østberg.

Det er ikke kjent om eller hvordan Johaug blir straffet. Hun kan bli utestengt fra idretten i tre måneder til ett år, skriver kanalen NRK.