Verden

Colombia på vei mot ny konflikt

I snart tre år har det vært fred i Colombia. Men nå varsler en ny opprørs-gruppe at de vil ta fram våpnene igjen.

Gerilja-gruppa FARC og myndighetene lagde en avtale om fred. Det var i 2016. Da la mange gerilja-soldater bort våpnene.

Men nå mener en gruppe at myndighetene har brutt avtalen. De tidligere FARC-soldatene varsler at de vil slåss med våpen igjen. Da truer president Ivan Duque med å sette inn hæren i landet.

Colombias fredstribunal har sagt at fire opprørs-ledere skal arresteres. Disse fire var med i en video. Der varslet de kamp med våpen.

Ivan Marquez er blant de fire FARC-lederne. Han var den som forhandlet for den tidligere FARC-geriljaen. Norge var med på å få til fredsavtalen i 2016.

Den norske utenriksministeren beklager at tidligere FARC-ledere varsler kamp igjen.

– Vi kan ikke tillate at freden i Colombia blir borte. Vi må stå samlet for fred. Det er viktigere enn noen gang, skriver Ine Eriksen Søreide på Twitter.

Marquez heter egentlig Luciano Marin. I videoen står han sammen med omtrent 20 andre menn. Alle har våpen. I gruppa står den tidligere FARC-lederen Seuxis Hernandez. Folk kaller han for Jesús Santrich.

Marquez beskylder Colombias regjering for å ha brutt det de ble enige om. Han sier at flere hundre aktivister og tidligere geriljamedlemmer er blitt drept. Det har skjedd siden FARC la bort våpnene sine.

Colombias president Ivan Duque har vært mot fredsplanen mellom myndighetene og geriljaen. Nå vil han stanse Marquez og hans gruppe.

– Jeg har gitt ordre om å danne en spesialenhet. De skal forfølge disse kriminelle, sier Duque.

Presidenten lover å gi penger til dem som sier hvor de er.

– Vi tilbyr 3 milliarder pesos. Det gis for informasjon som kan gjøre at medlemmene blir pågrepet, sier presidenten. Det er 7,7 millioner norske kroner.

Duque mener at Venezuela har skjult en gruppe ledere fra tidligere FARC.

– Gruppen er ikke en gerilja. De er en gjeng narkosmuglende terrorister. De får ly og støtte av Nicolás Maduros diktatur i Venezuela, sier Duque.

Organisasjonen Human Rights Watch (HRW) kom i sommer med en rapport. Den viste at det har blitt mange flere grupper med våpen øst i Colombia. Der har det også skjedd mange drap.

Gruppene kjemper om ruter for transport av narkotika. Om åkre for å dyrke narkotiske planter.

FARC ble et politisk parti etter at avtalen om fred ble laget. De får ti plasser i landets nasjonalforsamling. Partiet er uenige med dem som varsler kamp med våpen.

I Colombia har mange vært uenige i fredsavtalen. Partier til høyre i politikken og folk som støttet FARC var mot avtalen.

Den tidligere presidenten i Colombia fikk Nobels fredspris for avtalen. Juan Manuel Santos tok i mot prisen i Oslo.