Verden

Sier Malta bryter loven slik at de slipper å hjelpe folk i nød

Amnesty International sier Malta bryter internasjonale rett for å slippe å hjelpe folk i nød. Flere andre sier at det er ulovlig å nekte folk på flukt å forlate et skip.

Mannskapet om bord på skipet Mærsk Etienne plukket opp migrantene 4. august. Da var de på vei fra Libya. Det var myndighetene på Malta som ba skipet om å bidra i redningen. Men statsminister Robert Abela sier at landet ikke har noe ansvar for migrantene.

Nå blir de nektet å forlate skipet. Tre internasjonale organisasjoner mener det er brudd på internasjonal rett. Det er FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og Det internasjonale Rederiforbundet (ICS).

De oppfordrer land i Den europeiske unionen (EU) om å ta imot flere migranter. De ber også om at EU-land ved Middelhavet gjør mer for å hjelpe folk på flukt.

Les også: Prøvde å flykte til Norge over Barentshavet

– Det blir stadig verre om bord. Vi kan ikke lenger sitte og se på mens myndighetene ignorerer situasjonen for disse menneskene. Det sier Guy Platten. Han er generalsekretær i ICS.

Skipet eies av rederiet Maersk. De sier situasjonen er kritisk på skipet. Det er ikke utstyrt for verken å redde folk eller for at de skal ha migranter ombord i lang tid.

Så langt i år har 14.481 personer forsøkt å krysse Middelhavet fra Libya til Europa, ifølge tall fra UNHCR.

Les også: Må vente på plass til å være i karantene

Organisasjonen Amnesty International sier at 7.256 av dem er sendt tilbake til Libya fram til 27. august. Det skriver de i en ny rapport. De sier at Malta bryter loven for å slippe å hjelpe.

Amnesty kritiserer flere enn bare Malta. De sier at også Italia og EU må gjøre mer for folk på flukt. Det har lenge vært kjent at EU støtter den kystvakten i Libya i arbeidet med å hindre at flyktninger og migranter tar seg til Europa. Men Amnesty mener at regjeringen på Malta har laget strengere regler i år. De har også gjort nye tiltak. Amnesty mener at det er ulovlig.

Les også: Italia nekter å ta imot skip fra Middelhavet

I rapporten blir det nevnt én episode. Den skjedde 2. påskedag. Den viser ifølge Amnesty hvor langt maltesiske myndigheter er villige til å gå for å slippe at folk søker asyl i landet.
51 mennesker ble sendt tilbake til Libyas hovedstad Tripoli. De hadde blitt reddet av en fiskebåt i et område der Malta har ansvaret for å hjelpe folk i nød. Av dem var det sju kvinner og tre barn

Fem mennesker var døde da båten kom til Libya. De som hadde overlevd sa at sju andre var savnet på sjøen. De sier at ingen fikk medisinsk hjelp. Myndighetene på Malta har bekreftet at de hadde ansvaret for at de ble sendt tilbake.

Hendelsen ble gransket. Men det er ikke blitt kjent hvordan de tolv personene døde. Det er heller ikke forklart hvorfor 51 personer ble sendt tilbake til Libya selv om det ikke er lov, skriver Amnesty. Ingen av de 51 personene forklarte seg for dommeren som gransket hendelsen.

Les også: Norsk skip reddet 36 personer i Middelhavet

Elisa De Pieri er en regional forsker i Amnesty. Hun sier landene i EU må slutte å hjelpe den kystvakten i Libya. Den jobber med å hindre flyktninger og migranter å reise til Europa. Del Pieri mener EU bidrar til at folk blir sendt tilbake til grusomme forhold.

Hun mener ledere i EU har noe av ansvaret for det som skjer med folk som blir sendt tilbake til Libya. Organisasjonen skriver at mange sitter sperret inne på ubestemt ti i leirer. Der risikerer de både tortur og annen mishandling.

– Ledere i EU har også ansvar for overgrep. Det får de når de gir makt til overgripere og når de ser bort mens det blir begått overgrep, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå