Verden

Nesten 150 drept i gjengvold i Haiti de siste ukene

Minst 148 mennesker er drept etter vold fra gjenger i Haiti siden slutten av april. Minst 75 vanlige folk er drept, ifølge FN.

Volden skal ha skjedd fra 24. april og fram til starten av mai. Menneskerettighets-organisasjonen RNDDH sier det har vært en «utrolig ondsinnet massakre» i byen Port-au-Prince, som også er hovedstaden i landet. Ifølge RNDDH skal volden ha vært utført på en grusom måte, som Klar Tale velger å unngå nærmere omtale av.

Flere skal ha blitt drept der de bodde, og andre på gata. Der har flere av de drepte blitt liggende, og enkelte har råtnet i den sterke sola. Det er også funnet en massegrav med spor av minst 30 personer.

Verdens-organisasjonen har undersøkt det som har skjedd. De mener minst 75 vanlige folk er drept.

Minst 9.000 personer har rømt fra sine hjem i nabolagene der det har vært vold. Mange har søkt tilflukt hos slekt, og andre i kirker eller på skoler.

Det er mindre brutal vold nå. Men det er likevel bare noen få som har kunnet komme hjem. For det er frykt for at volden skal starte opp igjen. Også i fjor vår måtte mange vanlige folk rømme fra voldelige gjenger.

Port-au-Prince har i flere tiår vært preget av at væpnede gjenger. De har i stor grad fått gjøre det de vil. Men de siste årene har de fått mer makt over både byen og landet. Flere blir drept og flere blir kidnappet. Gjengene som står bak volden i april, skal også ha kidnappet en gruppe misjonærer i fjor høst.

FN advarer også om at gjengene er i gang med å verve barn. Det melder kanalen Al-Jazeera.

Regjeringen i Haiti har enn så lenge latt være å si noe om volden. Selv etter mer enn to uker. Hovedstaden er omringet, melder nyhetsbyrået AFP. Det er ingen trygge veier ut fra den og til resten av landet.

Det siste året har den politiske krisen i landet blitt større. I fjor ble presidenten drept i et attentat. Siden da har landet vært uten klar styring, og nye valg er utsatt. Flere personer er pågrepet for drapet. Det har også vært mistanke om at statsministeren hadde skylda for drapet.

Tre personer er tiltalt for drapet. Men de er tiltalt i USA.

Landet har også opplevd mye uvær og andre katastrofer. I fjor døde over 1.300 i et jordskjelv.

Siste utgave

På forsiden nå