Kollapsen har ført til politisk kaos. Både presidenten og statsministeren i Sri Lanka har sagt at de slutter. Det har vært store demonstrasjoner.
Det er en total økonomisk kollaps. Folk klarer ikke skaffe seg mat, drivstoff eller andre nødvendigheter. Politisk uro og voldelige sammenstøt har blitt konsekvensen.
[ De har tatt makta fra lederne i landet ]
– Det er på vei mot en humanitær krise, sier Scott Morris. Han jobber for organisasjonen Center for Global Development i Washington.
Slike katastrofer er vanligere i fattigere land. Som i land i Afrika sør for Sahara eller Afghanistan hvor det er krig. Sri Lanka er et mellominntekts-land. 22 millioner mennesker bor der.
Grunnen til kollapsen er mangel på kunnskap om økonomi. Det er også mye korrupsjon. I tillegg kommer det etter pandemien.
Pandemien og en periode med terrorangrep i 2019 gjorde at de ikke hadde turisme lenger. Mange fikk penger av lankesere som arbeidet i utlandet. Det ble det mindre av under pandemien.
Regjeringen har kuttet skattene de siste årene. De har tatt opp stor utenlandsgjeld. De lånte av Kina for å bygge store havneanlegg og flyplasser som ikke har blitt brukt.
Regjeringen betalte ned på gjelda. Men de fikk ikke inn mye penger fra skatt. Det var tomt for statspenger da pandemien kom. Sri Lanka kunne ikke betale for importerte varer som mat og drivstoff.
Vanlige lankesere må betale prisen. Særlig fattige. De må vente i dagevis i køer for å kjøpe drivstoff og gass til matlaging. De må ofte gå tomhendt hjem.
Minst 16 mennesker har dødd hittil i bensinkøer. Blant dem en 63-åring som ble funnet død i kjøretøyet sitt i utkanten av Colombo. Noen har gitt helt opp å kjøre og gått over til sykkel.
For å spare på drivstoff har myndighetene stengt en del skoler og universiteter i byene. De gir nå offentlige tjenestemenn fri hver fredag i tre måneder framover. Det gir dem tid til å dyrke sine egne grønnsaker.
Inflasjonen for matvarer ligger på 57 prosent. 70 prosent av landets familier melder at de har måttet redusere matforbruket, ifølge Unicef. Uten gass må folk bruke parafin eller åpen ild for å lage mat. De rikeste kan lage mat på dyre elektriske komfyrer.
Krisen er også et hardt slag også mot Sri Lankas middelklasse. De utgjør 15–20 prosent av bybefolkningen. De kunne de glede seg over økonomisk sikkerhet og økt levestandard før alt raste.
Det er demokrati i Sri Lanka. Men mange lankesere legger skylden på Rajapaksa-familien. De har dominert landet i mange år.