Verden

Velgerne beskytter retten til abort

Amerikanske velgere i delstaten Kansas fikk stemme. De fleste vil beholde rettigheten til å ta abort.

Høyesterett fjernet den føderale retten til å ta abort i juni. Det gjør at stater selv kan velge om de vil forby abort. I mange konservative stater er abort forbudt. Kansas er en konservativ delstat.

Velgerne fikk si sin mening om abortloven for første gang. De fikk stemme om de vil at retten skal fjernes fra grunnloven. Nesten seks av ti vil beholde retten til abort.

Resultatet er en seier for de som kjemper for kvinners rett til abort. Dobbelt så mange republikanere som demokrater deltar i primærvalget i Kansas. Derfor er resultatet spesielt viktig for mange.

Det gir demokratene nytt håp før mellomvalget i november. Mange har trodd at demokratene vil tape. President Joe Biden er ikke så populær.

Demokratene håper mange vil stemme for å redde retten til abort.

Bare noen få stater har avstemninger om abort i forbindelse med mellomvalget. Men flertallet av amerikanere støtter retten til abort i en eller annen form, viser meningsmålinger. Kun 30 prosent støtter beslutningen til høyesterett.

Flertallet for abort i stort i noen stater, som Nevada, Arizona og New Hampshire. De kan være viktige for resultatet ved årets valg. Kvinner og unge velgere er mest opptatt av abortsaken.

– Det er mye sinne der ute. Det er en energi jeg ikke har sett tidligere, sier senator Gary Peters fra Michigan.
Siste utgave

På forsiden nå