Verden

Amnesty kritiserer vestlige land

Bryr vestlige land seg mer om folk i noen land enn andre?

Organisasjonen Amnesty International kritiserer vestlige land. De mener mange land gir krigen i Ukraina stor oppmerksomhet. Mens de ikke bryr seg om brudd på menneske-rettigheter andre steder.

– Vestlige land har vist hva som kan gjøres hvis det fins politisk vilje. Det viser svaret deres på Russlands invasjon av Ukraina, sier Agnès Callamard. Hun er generalsekretær i Amnesty International.

Hun nevner hvordan land har åpnet grensene for flyktninger. Og at Russland har blitt fordømt internasjonalt. Krigsforbrytelser blir etterforsket.

– Det er slik vi må svare på alle massive brudd på menneske-rettighetene, sier hun.

Amnesty har laget en ny årsrapport. Rapporten ser på hvordan det går med menneske-rettighetene i verden. Organisasjonen mener mange ikke får oppmerksomhet. Både fordi Ukraina får mye fokus. Men også fordi noen av de som bryter rettighetene er Vestens nære allierte.

Det viser dobbeltmoral, mener Callamard.

Amnesty mener at Russland har begått mange krigsforbrytelse. Invasjonen har utløst en av de verste humanitære krisene i Europa i nyere tid, mener de.

– Russland burde blitt stilt til ansvar for tidligere forbrytelser. Både i Tsjetsjenia og Syria. Da kunne tusenvis av liv ha blitt spart både da og nå. I Ukraina og andre steder.

Amnesty mener Vesten har vært stille når det kommer til Saudi-Arabia. De mener landet har brutt menneske-rettighetene ovenfor egne folk. Men også under krigen mot Jemen.

De nevner også regimet i Egypt. Og Israels behandling av palestinere. Over 150 palestinere ble drept på den okkuperte Vestbredden i fjor. Mange av dem var barn.

– Mange vestlige regjeringen angrep dem som krevde en slutt på systemet i Israel, skriver Amnesty.

Organisasjonen kritiserer også kinesiske myndigheter. For å undertrykke folkegruppen uigurer, og andre muslimske minoriteter. De nevner også folks rettigheter i Afghanistan og Iran.

Mange har flyktet fra Ukraina. USA og andre vestlige land har sluppet dem inn. Landene er mindre villige til å beskytte mennesker fra andre land, skriver Amnesty. Selv om de flykter fra krig og forfølgelse.

25.000 haitiere ble utvist fra USA. Det skjedde mellom september 2021 og mai 2022. Mange av dem ble utsatt for tortur før de ble sendt tilbake, ifølge Amnesty.

– Mange EU-land holdt døra stengt for flyktninger fra Syria, Afghanistan og Libya. Men de har tatt imot mange ukrainske flyktninger.

Siste utgave

På forsiden nå