Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uenige om hva som er seksuell trakassering

Er det seksuell trakassering å stirre på bryster? Folk i Europa er uenige.

Verden

Folk i Europa har ulikt syk på seksuell trakassering. Det viser en undersøkelse gjort av nettpanelet YouGov.

8.490 personer er spurt i undersøkelsen. De kommer fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

De fleste er enige om at dette ikke er greit:

– å blotte seg

– be om seksuelle tjenester

– ta på rumpa til damer

– prøve å ta bilder under skjørtet på en kvinne.

Mellom 86 og 97 prosent i alle land sier at slikt ikke er greit.

Men folk i landene er uenige om grove vitser og stirring på kvinners bryster.

I Finland synes 67 prosent at sex-vitser er upassende. 47 prosent nordmenn mener det samme. I Sverige synes 38 prosent at slike vitser er upassende. Bare 17 prosent i Danmark misliker sex-vitsene.

Folk i landene var mest uenige om det å stirre på bryster. I Tyskland synes 29 prosent at det er upassende å stirre på bryster. I Danmark synes 26 prosent det er upassende. Tallet var 47 til 51 prosent i Finland, Storbritannia og Frankrike. I Norge synes 30 prosent det er seksuell trakassering å glo på brystene til en kvinne.

De fleste synes det er greit å gi komplimenter om at noen er pene. Få synes det er upassende å be folk om en date. Mange godkjenner også det å blunke. Men i Frankrike synes 23 prosent at det er ugreit med blunking.

Også kjønnene er uenige. Generelt synes menn at mer er greit enn hva kvinner synes. 76 prosent menn i Tyskland synes det er greit å stirre på brystene til kvinner. 58 prosent tyske kvinner synes det er greit.

Undersøkelsen kommer etter aksjonen #metoo. Mange deler historier om overgrep etter avsløringer om overgrep i filmbransjen i USA.