Norge

Eva Kristin Hansen frifunnet for juks med pendlerbolig

Det mangler bevis for å kunne tiltale noen politikere for å ha jukset med pendlerbolig. Det gjelder også for den tidligere stortings-presidenten, mener statsadvokaten.

– Oslo statsadvokatembeter har valgt å legge bort sakene. Det skriver statsadvokaten til avisa Aftenposten.

Politiet har etterforsket flere politikere på Stortinget. Årsaken er saker i media om hvordan politikerne har fått bruke gratis pendlerboliger fra Stortinget. Selv om det kan ha vært mot reglene til Stortinget. Flere skulle også betalt skatt av dette. Stortinget skulle også ha betalt avgifter for dette. De har godtatt at de skal betale dette etterpå.

Eva Kristin Hansen ble stortings-president etter valget høsten 2021. Noen få uker senere måtte hun slutte i jobben. Hun sa selv at hun hadde misforstått reglene. Derfor hadde det blitt feil, forklarte hun.

Hansen er en av dem som nå blir frifunnet. Avisa Dagbladet meldte først om dette. Hansen har også sendt en SMS til en nyhetsbyrået NTB om at hun er frifunnet.

– Jeg har i over ett år vært under et konstant press om Stortingets ordninger. Jeg er blitt beskyldt for mye. Det har tidvis vært et press media som har vært svært krevende. Flere medier har hatt oppslag om meg som har vært feil. Det mener jeg at bør bli fulgt opp, sier hun til NTB.

Hansen mener det er bra at det er diskusjon hva slags goder og avtaler som skal være på Stortinget.

Hun sier også at det stemmer at hun er blitt etterforsket av politiet.

– Men statsadvokatembetet har bestemt at min sak er lagt bort, sier hun. Hansen sier årsaken er at statsadvokaten skal ha ment at det manglet bevis som kunne tyde på at noe straffbart hadde skjedd. Hun forklarer også at det er fordi statsadvokaten har basert dette på at hun har fulgt vilkårene for å få dekket pendlerbolig av Stortinget. Derfor har hun heller ingen økonomisk gevinst på dette. Skatteetaten sa tidligere i år at hun derfor heller ikke skyldte noe ekstra skatt.

John Christian Elden er advokat for Hansen. Han sier hun er helt klart frifunnet nå.

– Hun har fulgt regelverket slik det måtte forstås og i slik jeg forsto det da hun ble tvunget til å trekke seg som stortingspresident i fjor, sier Elden. Han er advokat for Hansen. Elden sier til NTB at ingenting av det som Hansen har gjort er ulovlig. Hun har heller ingen skyld for at det ble feil, forklarer han.

Det var 16. november i fjor at Adresseavisen skrev saken som startet det hele. De skrev da at Hansen hadde hatt en pendlerleilighet fra Stortinget. Det skjedde samtidig som hun fra 2014 eide bolig sammen med mannen sin på Ski. Det er bare 29 kilometer fra Stortinget. Vanlige folk må bo 40 kilometer fra jobben for å kunne ha skattefordeler som pendler. Ifølge statsadvokaten var det ikke et krav for politikerne på Stortinget.

Elden sier at Hansen er svært fornøyd.

– Hun er svært lettet over at det nå er fastslått at hun aldri har krevd eller fått goder fra Stortinget uten å ha krav på det, sier han. Men han mener det har tatt for lang tid å finne svaret. Han mener saken burde vært lagt bort ett år før.

Ifølge Elden har politiet og statsadvokaten i praksis vært med på å påvirke hvem som skal lede landet. Fordi den har hatt følger for hvordan Stortinget jobber og er satt sammen.

– Det er uheldig for demokratiet, sier Elden.

Siste utgave

På forsiden nå