Verden

Polen vil beskytte grensen med vold

Situasjonen mellom Hviterussland og Polen er spent. President Aleksandr Lukasjenko sier han ikke ønsker konflikt.

Situasjonen er spent på grensa mellom Polen og Hviterussland. Flere hundre migranter er fanget mellom de to landene. Tidligere har Klar Tale skrevet om flyktninger som sultet og frøs, og ikke fikk hjelp.

Søndag anklaget den polske grensevakten Hviterussland for å skape konflikt med vilje. De mente at Hviterussland forberedet migranter på å storme den polske grensen. Polsk politi har advart om at de vil beskytte grensen med vold.

EU har vært i samtaler med Hviterussland. Josep Borrell er EUs utenriksminster. Han kaller situasjonen for «uakseptabel».

– Den nåværende situasjonen må ta slutt. Folk skal ikke brukes som våpen, tvitret han på søndag.

Nå jobber Hviterussland for å returnere migranter til hjemlandene. Det sier president i landet, Aleksandr Lukasjenko. Han sier også landet kan frakte folk direkte til Tyskland.

– Aktivt arbeid er i gang for å overbevise mennesker om at må vende hjem. Men ingen ønsker å reise tilbake, sier han i en uttalelse mandag.

Migranter bærer ved i nærheten av en større leir i Grodno-distriktet på hviterussisk side av grensa søndag. Foto: Oksana Manchuk/BelTA pool photo via AP / NTB

Han sier også at Hviterussland kan frakte migranter til Tyskland. Det vil han gjøre hvis Polen ikke sørger for å hjelpe flere flyktninger.

– Vi vil sende dem til München med våre egne fly, hvis nødvendig, sa Lukasjenko.

Han fortalte også at Hviterussland ikke ønsker en alvorlig konflikt.

– Det vil være fullstendig ødeleggende for oss, sier han.

Humanitær krise

Situasjonen mellom Polen og Hviterussland blir stadig mer alvorlig. Samtidig påvirker den tusenvis av flyktninger.

Mange kommer fra land i Midtøsten og Asia, som Irak, Syria, Jemen og Afghanistan. Polen har imidlertid stengt grensen. De har sendt tusenvis av soldater for å hindre folk å ta seg over. De som likevel har greid å krysse grensen, kan bli sendt tilbake til Hviterussland umiddelbart.

Irak har bestemt at de vil hente borgere som ønsker å reise hjem. Den første flyvingen fra Minsk skal gå torsdag denne uken.

Det er ikke kjent hvor mange passasjerer som skal være med. 570 borgere har meldt at de ønsker frivillig retur.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå