Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Egypt kan eksplodere

Myndighetene i Egypt frykter kraftige demonstrasjoner fredag. Store politi-styrker er satt i beredskap.

Det er varslet store demonstrasjoner i Kairo i Egypt. Myndighetene tror det skjer etter fredagsbønnen. I hovedstaden Kairo er elitestyrker fra militæret utplassert. Det veldig uvanlig i Egypt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mange er spente på hva som vil skje etter fredagsbønnen. Bare i Kairo vil mellom én og to millioner mennesker samle seg til bønn.

Demonstrantene vil at president Hosni Mubarak slutter i jobben. Han har styrt Egypt siden 1981. Mange mener at Mubarak leder landet på en måte som undertrykker folket. Derfor vil egypterne ha en ny leder og en ny regjering. Den 82 år gamle presidenten har hatt makten i 30 år.

Fredag er landets muslimer samlet til bønn. «Egypts muslimer og kristne vil gå ut og kjempe sammen. De kjemper mot korrupsjon, arbeidsledighet, undertrykkelse og manglende frihet», skriver en av landets aktivister på nettsamfunnet Facebook.

LES MER HER: Protestene fortsetter

Det egyptiske innenriks-departementet advarte torsdag om at det ville bruke sterke tiltak mot demonstrantene i landet. Men protestene lar seg ikke stanse. Allerede fredag morgen skjedde de første sammenstøtene i byen Suez. Det er der de mest voldelige demonstrasjonene har foregått.

LES MER HER: Minst tre personer er drept

Folk i Egypt mener det er politikernes skyld at de er fattige. Maten i Egypt har blitt veldig dyr. Mange har ikke jobb.

Egypterne ønsker å gjøre som i Tunisia. Der ble presidenten jaget på flukt. Uroen i Tunisia kalles «Sjasmin-revolusjonen».

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene fredag. De kastet steiner og bensinbomber mot politiet. Og de tente på byens brannstasjon. Flere skal ha blitt såret i sammenstøtene. Torsdag ble nok en demonstrant skutt og drept av sikkerhetsstyrkene i Suez. Hittil har fem mennesker blitt drept i protestene mot president Hosni Mubarak.

Natt til fredag ble en rekke medlemmer av organisasjonen Det muslimske brorskap pågrepet. Det er landets viktigste opposisjons-bevegelse. Det er de som ikke har makten.

Åtte av de arresterte er ledere i den islamistiske bevegelsen, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Mange er pågrepet, det er vanskelig å finne ut av det nøyaktige antallet, sier Abdel-Moniem Abdel-Maksoud. Han er advokat for de pågrepne.

Han mener det er lett å skjønne hvorfor politiet aksjonerte natt til fredag. For første gang har brorskapet oppfordret sine tilhengere til å delta i demonstrasjonene.

Egyptiske myndigheter har stengt både internett og mobil-nettet. Noen mener at regjeringen har stengt flere sosiale nettsteder som Twitter og Facebook. De vil ikke at verden skal få høre protestene mot dem. Men det nekter regjeringen for å ha gjort.

Fredag ble det kjent at myndighetene i USA har brukt hundrevis av millioner kroner på støtte til opposisjonen i Egypt. Det viser dokumenter som er lekket av nettstedet Wikileaks. Det skriver nettavisa Aftenposten.no.