Verden

Folk raste da Floyd døde – slik blir rettssaken

Folk i hele verden var rasende. Også her i Norge. Nå starter rettssaken mot politimannen Derek Chauvin.

– Jeg får ikke puste, sa George Floyd. Han lå på bakken i Minneapolis i USA. Over ham satt en politimann. Han presset kneet sitt mot nakken til Floyd.

Floyd ble livløs. Til slutt døde han. Dette satte i gang voldsomme protester i USA. De spredde seg til resten av verden. I Norge møtte tusenvis av mennesker for å protestere. Floyd døde 25. mai i fjor.

Floyd var en svart mann. Politiet i USA har flere ganger brukt vold mot svarte. Det har også ført til flere dødsfall. Dette gjorde folk rasende.

LES OGSÅ: Derfor er de rasende i USA

Nå er rettssaken så vidt i gang. Derek Chauvin er tiltalt for å ha drept Floyd. Han var politimann da det skjedde.

Saken får mye oppmerksomhet. En jury skal avgjøre Chauvins skjebne. Og det tar lang tid å plukke ut medlemmer. Tre er valgt ut.

I alt 21 andre personer er tatt bort. Det melder kanalen BBC. Juryen trenger ni personer til. Det kommer trolig til å ta tre uker.

Forsvarere skal stille dem spørsmål. Det samme skal den andre siden i rettssaken. Kandidatene skal ikke ha meninger om saken. De skal være mest mulig objektive.

Flere personer skal i retten. Tre av Chauvins kolleger er også tiltalt. Det er for å ha hjulpet til. Men de møter i retten i august. Alle måtte slutte i politiet etter at Floyd døde.

Selve rettssaken mot Chauvin vil starte i slutten av mars. Det er satt av fire uker. En dom kan tidligst komme i slutten av april.

FIKK DU LEST DISSE? – Rasisme skjer i Norge også og – Så lenge noen opplever rasisme, et det et problem

Siste utgave

På forsiden nå