Norge

Disse sakene preget Norge i 2022

Din og min økonomi har vært viktig for folk i Norge i 2022. Nyhetene var også preget av korona, streik og kamp mot diskriminering.

Januar:

1. januar: En 28 år gammel mann blir drept med kniv i Haugesund. To menn tidlig i 20-årene blir siktet i saken. Dette var den første av 20 drapssaker med til sammen 23 ofre som politiet starter etterforskning av i løpet av året.

19. januar: Folk får mer penger som hjelp til strøm-regningene. Det er klart etter at Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap) blir enige med Sosialistisk Venstreparti (SV). Sp og Ap er i regjeringen. Tidligere fikk folk dekket 55 prosent av prisen per kilowattime (kWh) når prisen var over 70 øre. Den ble endret til 80 prosent. Senere i 2022 ble den endret til 90 prosent.

21. januar: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år. Dagen blir brukt til å besøke Stortinget, Høyesterett og regjeringen. Den store feiringen av dagen blir utsatt som følge av korona.

23. januar: Taliban sender folk til Norge for å ha møte med Utenriks-departementet (UD) og ulike hjelpeorganisasjoner. Ifølge UD ble Taliban møtt med krav om at de må styre Afghanistan på en mer demokratisk måte. Mange blir sinte for at Taliban får komme til Norge.

Februar

1. februar: Telemark tingrett sier nei til å la Anders Behring Breivik slippe ut fra fengsel. Han er dømt til 21 års forvaring i fengsel for drap og terror 22. juli 2021.

4. februar: Jens Stoltenberg får jobben som sjef for Norges Bank. Han har vært norsk statsminister og er sjef i forsvars-samarbeidet Nato. Ida Wolden Bache skal være vikar til han er ferdig i Nato. Men i mars sier han nei til jobben i Norges bank, for å forbli sjef i Nato. Bache blir da sentralbank-sjef i stedet for Stoltenberg.

11. februar: UD ber alle nordmenn om å reise fra Ukraina.

12. februar: Regjeringen fjerner nesten alle regler mot korona.

24. februar: «I dag våknet vi til krig i Europa», sier statsminister Jonas Gahr Støre om krigen i Ukraina.

Mars

2. mars: Hadia Tajik slutter som arbeids- og sosialminister. Årsaken er en sak om pendlerbolig. Hun slutter som nestleder i Ap fire dager senere.

17. mars: Vibeke Fürst Haugen blir første kvinnelig sjef for kanalen NRK.

28. mars: Den norske filmen «Verdens verste menneske» blir nominert til to priser under Oscar-utdelingen. Både for beste utenlandske film, og for beste originalmanus. Den vinner ingen av prisene der, men vinner fem under Amanda-utdelingen for norsk film i august.

April

9. april: Odd Roger Enoksen må slutte som forsvarsminister. Årsaken er at avisa VG har skrevet om et forhold han hadde da han var statsråd tidlig på 2000-tallet. Hun var en 18 år gammel dame, og han var en 50 år gammel gift mann. Bjørn Arild Gram tar over jobben.

22. april: Hellbillies får hedersprisen under musikkprisen Spellemann. Girl In Red blir årets spellemann for 2021.

30. april: Finalen i programmet «Kompani Lauritzen» blir på kanalen TV 2. Emilie Enger Mehl vinner. Hun deltok i konkurransen før hun ble justisminister.

Mai

8. mai: Anniken Huitfeldt og Masud Gharakhani besøker Ukraina. Hun er utenriks-minister, og han er stortings-president. De møter blant annet Zelenskyj i hovedstaden Kyiv.

14. mai: Norge blir nummer 10 i musikkonkurransen Eurovision. Subwoolfer deltar for Norge. Kalush Orchestra fra Ukraina vinner.

21. mai: FHI starter å spore smitte av apekopper i Norge. Den første smittede blir funnet ti dager senere. 26. august sier de at apekopper er en «allmennfarlig sykdom». Det er så langt funnet under 100 smittede i Norge.

Juni

7. juni: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett sier de har forlovet seg. Han er også kjent som sjaman Durek.

8. juni: Lærerne starter det som skal bli en lang streik.

17. juni: Språkrådet tar ordet «hen» inn i ordlistene. I Bokmålsordboka og Nynorskordboka står det at det er et pronomen som «han» eller «hun». Det kan brukes om en person når kjønn er ukjent, uvesentlig eller holdes skjult. Det kan også brukes for å snakke om en person som vil bli omtalt som «hen» i stedet for «han» eller «hun».

18. juni: Flyteknikerne starter en streik. Ti dager senere sier regjeringen stopp og bruker tvungen lønnsnemnd. Da må partene bli enige.

23. juni: Norges Bank endrer styringsrenta til å bli 0,5 prosentpoeng mer. Det vanlige er å endre med 0,25 prosentpoeng. De ender med å øke med 0,5 prosentpoeng tre ganger i 2022.

25. juni. Zaniar Matapour skyter mot utestedene London Pub og Per på hjørnet i Oslo sentrum. To personer blir drept og 21 skadd. Politiet jobber med flere mulig motiv for angrepet. Blant annet hatkriminalitet mot homofile og terror. Den offisielle Pride-paraden under Oslo pride blir avlyst etter råd fra politiet. Folk laget da en uoffisiell parade.

Juli

1. juli: Statsminister Støre reiser på besøk til Ukraina. Han lover en gave på 10 milliarder kroner til landet.

4. juli: 900 piloter i selskapet SAS streiker. De jobber i Norge, Danmark og Sverige. 15 dager senere blir de enige med SAS.

August

14. august: Hvalrossen Freya blir avlivet i Oslofjorden. En viktig årsak var at folk lot være å følge rådene om å la henne være i fred. Folk kom for nær henne, og det ble farlig.

15. august: Tretten bru raser. To biler er på brua. De to personene i bilene kommer seg fra ulykka i god behold. Flere lignende bruer blir stengt mens eksperter leter etter årsaken.

24. august: Det er mer enn 20 år siden det har vært like lite vann i norske vannmagasiner. Det sier Norges vassdrags- og energidirektorat. I siste del av august blir også strøm historisk dyrt.

September

10. september: Mer enn 72.000 mennesker går i et regnbuetog i Oslos gater, sier arrangøren Oslo Pride. Det er ny rekord. Det er også 20.000 flere enn i 2019. Det var sist det var et lignende arrangement.

12. september: Forretningsmannen Kjell Inge Røkke sier at han flytter til Sveits. Flere andre rike nordmenn gjør det samme i løpet av året.

27. september: Regjeringen sier nei til å la lærerne streike videre. Det blir tvungen lønnsnemnd. Flere enn 8.000 lærere i streik når dette skjer. Lærerne blir både sinte og skuffet.

28. september: Regjeringen sier de vil kreve inn mer skatt fra anlegg for oppdrett av fisk. De vil også ha mer skatter og avgifter fra de som lager strøm. Slik skal staten tjene 33 milliarder kroner mer i året.

29. september: Ni personer blir siktet for å ha gjort skade og brukt vold mot politiet. Det skal ha skjedd under en demonstrasjon ved den iranske ambassaden i Oslo. Der tok politiet minnekortet til Hazhir Shariati som tok bilder under demonstrasjonen. 1.500 personer er med på en protest foran Stortinget noen få dager senere. Begge protestene var mot dem som styrer i Iran.

Oktober

5. oktober: Kjendisen Bernt Hulsker blir dømt for hatefulle ytringer mot en dørvakt på et utested. Han blir dømt til 18 dagers betinget fengsel.

16. oktober: Det blir streik i barnehagene. Én måned senere er streiken slutt. Da har 3.700 ansatte i 305 private barnehager vært i streik.

17. oktober: En 52 år gammel mann blir tiltalt for drap på Birgitte Tengs. Hun ble drept på Karmøy i 1995. Han nekter straffskyld. Mannen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

25. oktober: En forsker ved Universitetet i Tromsø blir pågrepet. Han blir siktet for å være spion. Mannen har brasiliansk pass, men politiet mener han er russisk statsborger.

30. oktober: Rosemarie Köhn dør. Hun ble den første kvinnelige biskopen i Norden. Hun blir 83 år gammel. Köhn blir hedret med begravelse på statens regning.

November

4. november: Toralv Maurstad dør. Han blir 95 år gammel. Maurstad er kjent som skuespiller og regissør. Han blir hedret med begravelse på statens regning.

8. november: Prinsesse Märtha Louise sier hun skal slutte å jobbe for Kongehuset. Kongen synes det er trist. Men hun får beholde sin tittel som prinsesse.

9. november: Bandet Kaizers Orchestra sier de skal gjøre comeback. Det er solgt 80.000 billetter til de 56 konsertene de skal spille. Det er ti år siden bandet sluttet å spille sammen.

15. november: Sumaya Jirde Ali sier at hun har anmeldt komikeren Atle Antonsen. Han skal ha vært både rasistisk og hensynsløs mot henne på et utested i Oslo. Politiet og Statsadvokaten legger bort saken uten at Antonsen blir siktet eller tiltalt. Det valget er klaget inn for Riksadvokaten.

Desember

7. desember: En 47 år gammel russer blir frikjent for å fly drone på Svalbard. Politiet mener det er forbudt for russere å fly droner i Norge. Årsaken er de ekstra strenge lovene som gjelder russere etter at Russland angrep Ukraina. Flere russere er siktet eller dømt i lignende saker. En av dem slapp fri etter at 47-åringen ble frikjent. Selv om han var dømt til fengsel. Det er meldt om at folk har sett droner nær flyplasser og andre viktige anlegg det siste året.

12. desember: Follobanen blir offisielt åpnet. Den halverer reisetiden med tog fra Oslo S til Ski. Men den får trøbbel, og nå er strekningen stengt. Slik blir det til minst ut januar.

15. desember: Viggo Kristiansen blir frikjent i Baneheia-saken. Det skjer etter at Riksadvokaten sa at det manglet bevis for at han er skyldig i det han ble dømt til 21 års forvaring i fengsel for.

19. desember: Kong Harald må på sykehus. Han har fått påvist en infeksjon. To dager senere slipper han ut og får feire jul.

Siste utgave

På forsiden nå