Norge

Valg og virus preget Norge i 2021

Det har skjedd mye i Norge i 2021. Norge fikk ny regjering, og nye koronavarianter spredte seg. Her er noen av de viktigste hendelsene.

De første dagene av det nye året var det samme sak i nyhetene som på slutten av 2020. I dagene fram til 3. januar ble det funnet sju døde personer etter raset i Gjerdrum. Den siste av de døde blir funnet 22. april.

Januar

3. januar sa regjeringen stopp. I løpet av jula hadde det blitt mye mer smitte med korona i Norge. Det ble laget nye regler som skulle gjelde i hele Norge. Det blir forbudt å selge alkohol på serveringssteder. Bare fem personer kunne være samlet hvis de ikke var hjemme. Folk ble bedt om å jobbe hjemmefra og unngå reiser hvis det var mulig. I slutten av januar ble det forbudt med reiser til Norge som ikke var nødvendige.

14. januar ble Laila Anita Bertheussen dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Hun ble dømt for trusler mot demokratiet, for å ha gjort skade og startet en brann. Hun anket først dommen, men trakk anken. Bertheussen er samboer med Mikkel Wara, som var justisminister.

Februar

8. februar blir det klart at det ikke blir noen skriftlig eksamen på ungdomsskoler eller videregående skole våren 2021. I mai blir det klart at også muntlige eksamener blir avlyst.

18. februar får Viggo Kristiansen ja til å få saken sin behandlet på nytt. Han er dømt til 21 års forvaring for drap på Stine Sofie Sørstrønen på åtte år og Lena Sløgedal Paulsen på ti år. De to ble funnet døde i Baneheia i Kristiansand i 2000. I løpet av 2022 vil trolig Kristiansen få vite om saken skal bli behandlet på nytt, eller om han blir frifunnet for begge drapene.

18. februar sier Siv Jensen at hun skal slutte som leder av Fremskrittspartiet. Hun har vært leder i 15 år. Sylvi Listhaug blir valgt til ny leder.

20. februar vinner artisten Tix den norske finalen i Melodi Grand Prix (MGP). Tix heter egentlig Andreas Haukeland. I den internasjonale finalen blir han nummer 17.

Mars

9. mars dør Hans-Christian Gabrielsen av hjertesvikt. Han var 53 år gammel, og leder av fagorganisasjonen LO. Peggy Hessen Følsvik tar over som leder.

10. mars skjer et dataangrep mot Stortinget. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier det ble gjort fra Kina. Kina har avvist dette.

11. mars er det stopp i bruken av korona-vaksinen fra AstraZeneca. Det skjer etter at det er meldt om at flere er blitt alvorlig syke og dødd av blodpropp. 12. mai er det helt slutt på bruk av denne vaksinen.

23. mars blir det nye regler i hele Norge for å stoppe korona. Folk må holde to meter avstand, det blir slutt på skjenking og flere må i karantene på hotell. Gjenåpningen av Norge blir satt på pause.

April

7. april er det klart at mer enn 100.000 personer er smittet med korona i Norge. Det tok over ett år. I slutten av oktober er over 200.000 smittet. I starten av desember er over 300.000 smittet.

9. april godtar statsminister Erna Solberg en bot på 20.000 kroner. Hun fikk den for å ha brutt reglene om smittevern under sin egen 60-årsfeiring.

13. april varsler Solberg at Norge starter gjenåpningen. Blant annet blir kravet til avstand endret fra 2 til 1 meter.

Mai

5. mai blir det mindre strenge regler for folk som er vaksinert mot korona. De kan blant annet ha flere på besøk.

12. mai blir det åpnet for at de som vil kan få vaksine fra Janssen. Det blir også kjent at kommuner med mye smitte får flere vaksinedoser. Unge over 18 år får vite at de blir flyttet fram i køen for å få vaksine.

27. mai blir andre del av gjenåpningen gjort. Utesteder kan selge alkohol og slippe inn folk fram til midnatt. Det er heller ingen krav om servering av mat for å få skjenke alkohol.

Juni

3. juni må over 500 personer bli evakuert i Sotra. En stor skogbrann fører til at et hus og en hytte brenner ned.

20. juni er det klart for fase tre av gjenåpningen av Norge. Da fikk folk med koronapass fra EU lov til å reise inn til Norge fra 24. juni. Det ble også lov til å selge alkohol etter midnatt.

Juli

5. juli må fase fire av gjenåpningen bli satt på pause. Regjeringen vil heller endre regler fra fase tre. Årsaken er at flere må være fullvaksinerte før Norge kan åpne, sa Solberg.

21. juli sier Folkehelse-instituttet at delta-varianten av korona er blitt den mest vanlige i Norge.

22. juli ble det markert at det var 10 år siden terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet. – Både sorgen og sinnet bor fremdeles over hele landet vårt, sa kong Harald i sin tale.

29. juli får 18 år gamle Mustafa Hasan støtte hos Oslo tingrett. Utlendingsnemnda hadde gjort et vedtak om at han måtte reise ut fra Norge. Han kom fra Jordan med familie i 2008 og fikk midlertidig opphold. De fleste fra familien er sendt ut fra Norge i årene som fulgte. Men en bror hadde fått lov til å bli i Norge. Det gjør også Hasan etter dommen ikke ble anket.

August

13. august må fase fire av gjenåpningen av Norge bli utsatt nok en gang.

18. august blir det bestemt at også ungdom på 16 år og 17 år skal få tilbud om korona-vaksine.

30. august får folk med svakt immunforsvar tilbud om en tredje dose med vaksine. Fra 5. oktober får alle over 65 år tilbud om dette. Fra 12. november skal alle voksne få et slikt tilbud.

30. august lander flyet med de siste norske soldatene fra Afghanistan. I løpet av rundt to uker har Norge hentet ut 1.100 personer etter at Taliban tok makta i landet.

September

2. september må fase fire av gjenåpningen bli utsatt nok en gang. Da sier Solberg at Norge ikke lenger skal ha denne fasen. Neste fase blir gjenåpning, med litt ekstra beredskap. Det blir også klart at barn mellom 12 år og 15 år skal få tilbud om én dose vaksine.

3. september blir en mann i 50-årene siktet for å ha drept Birgitte Tengs i 1995. Han er også mistenkt for å ha drept Tina Jørgensen i 2000. Mannen nekter for å ha noe med drapene å gjøre.

13. september er det valg til Stortinget. Det blir klart flertall for partier som vil ha ny regjering. Solberg gratulerer Jonas Gahr Støre med seier. Miljøpartiet de Grønne og Kristelig Folkeparti (KrF) havner begge under sperregrensa på fire prosent. Rødt gjør sitt beste valg noen gang, og havner over.

18. september velger Kjell Ingolf Ropstad å slutte som både leder av KrF og barne- og familieminister. Årsaken er at det blir kjent at han har fått en gratis bolig som statsråd uten å betale skatt for fordelen det ga ham. Det var flere saker om dette hos avisa Aftenposten. Olaug Bollestad tar over inntil videre, og blir valgt til ny leder på i november.

20. september blir to ansatte på Nav Årstad i Bergen stukket med kniv. En kvinne på 57 år dør, mens en kollega blir lettere skadd. En 39-årig mann blir siktet for drap.

25. september er det stor feiring i hele landet. Norge har åpnet etter at regler for arrangementer og samlinger av folk er fjernet.

Oktober

8. oktober blir Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) enige om å lage regjering sammen. Sosialistisk Venstreparti (SV) velger å si nei til å bli med. De vil heller støtte en regjering enn å være med i den etter å ha forhandlet om hva som blir viktig for den. Fem dager senere er «Hurdals-plattformen» til Ap og Sp klar.

9. oktober blir Eva Kristin Hansen fra Ap valgt til stortingspresident. Senere blir det kjent i Adresseavisen at hun har hatt pendler-bolig mens hun eide en bolig sammen med ektemannen. Denne er bare 29 kilometer fra Stortinget. Kravet for å få en slik bolig er at du bor minst 40 kilometer unna. Hansen slutter når det blir kjent at politiet vil etterforske sakene om rot med pendlerboliger på Stortinget. I november blir ‎Masud Gharahkhani fra Ap valgt som ny stortingspresident. Han sier at han vil rydde opp i rotet med pendler-boliger.

13. oktober blir fem personer blir drept av Espen Andersen Bråthen på Kongsberg. Flere andre blir skadd.

14. oktober sier Jonas Gahr Støre hvem han vil ha med i sin nye regjering. Der er det 11 statsråder fra Ap, og åtte fra Sp. Det er også flere kvinner enn menn.

November

19. november ber helseminister Ingvild Kjerkol folk slutte å håndhilse. Hun ber dem heller om å hilse med albuen.

23. november dør Kim Friele. Hun blir begravet på statens regning for sin kamp for homofiles rettigheter i Norge.

Desember

1. desember blir det funnet smitte med omikron-varianten av korona i Norge. Få dager senere blir det laget egne, strenge regler for kommuner rundt Oslo og Bergen.

6. desember dør Kåre Willoch. Den tidligere statsministeren blir 93 år gammel. Han blir begravet på statens regning.

10. desember mottar Maria Ressa og Dmitrij Muratov Nobels fredspris. De to journalistene får den for sin kamp for ytringsfrihet. De er fra Filippinene og Russland.

11. desember er regjeringen klar til å hjelpe folk med dyr strøm i vinter. Staten vil betale 50 prosent av prisen på strøm over 70 øre per kilowattime. Dette blir senere til 55 prosent etter å ha forhandlet med SV.

13. desember sa regjeringen Støre at noe måtte gjøres for å bremse smitten med omikron. Det ble igjen slutt på salg av alkohol på serveringssteder i hele landet. Det er igjen en grense for hvor mange som kan delta på ulike arrangementer. Skoler må tilbake på gult eller rødt nivå for å hindre mest mulig smitte. Dagen etter blir det presentert hva regjeringen vil gjøre for å hjelpe folk uten jobb og bedriftene.

Siste utgave

På forsiden nå